Меки портокалови бисквитки or Orange gooey butter cookies

Историята на тези бисквитки е доста кратка, но пък е свързана с част от моето ежедневие, което не бих заменила за нищо. Тя започна от редовните ни сутрешни кафе срещи на група приятелки. Тези срещи са вече повече от десет годишен ритуал, които събра десет жени и който допълва забързаното ни ежедневие. Да не споменавам, че от сутрешни кафета традицията премина и в прекрасни вечерни срещи на по чаша червено вино, много смях и сладки приказки, но за това друг път. Споделени от Калина като лимонови меки бисквитки (lemon gooey butter cookies), изпробвани веднага от Съни и след дискусията ни в специално създадената група, реших че наистина лимонения вкус би ми дошъл доста силен, затова ги попромених като вместо лимон сложих портокал. Цитрусовия оттенък си остана и според мен се получи добра комбинация. Съдейки по бързото изчезване от купата, явно тези бисквитки имат успех у дома.

Необходими продукти:

  • 2 чаши брашно
  • 2 чаени лъжички (8 g) бакпулвер
  • 250 гр. рикота, но може и две пакетчета от крема сирене
  • 120 гр. меко масло
  • 1 чаша гранулирана захар
  • 2 чаени лъжици прясно настъргана портокалова кора
  • 1½ супени лъжици (22.5 ml) прясно изцеден портокалов сок
  • 1 чаена лъжичка (5 ml) екстракт от ванилия
  • Щипка жълт хранителен оцветител
  • ¾ чаена лъжичка готварска сол
  • 2 жълтъка
  • 1 чаша пудра захар за овалване

Начин на приготовление:

  1. Смесете рикотата заедно с мекото масло до гладка хомогенна смес.
  2. Добавете захарта, портокаловата кора, портокаловия сок, ванилията и оцветителя.
  3. Накрая добавете двата жълтъка докато стане пухкава смес. При ниска степен бавно добавете предварително пресятото брашно заедно с бакпулвера. Тестото което се получава е меко и лепкаво.
  4. Покрийте го и го оставете да почива минимум за два часа, а може и цяла нощ в хладилника.
  5. Когато решите да печете бисквитките включете фурната до 170 градуса. Моята тава е тефлонова затова не сложих хартия за печене, но вие е добре да сложите, за да не залепнат.
  6. Поставете пудрата захар в купа и там оваляйте топчетата от тестото. Големината им трябва да е колкото орех. Важно да са с еднаква големина за да могат да се опекат равномерно.
  7. Когато ги поставяте върху тавата гледайте разстоянието между отделните топчета да бъде около 5 см.
  8. Печете в предварително загрята фурна около 14 минути. Не прекалявайте! Бисквитките трябва да останат меки в центровете. Ако започнат да се оцветяват по краищата, те са изпечени твърде много.
  9. Извадете ги и ги оставете да се охладят най-малко 10 минути.
  10. Ако е необходимо ги поръсете отново с пудра захар за по красив вид.p_20190120_194812

Разбира се ако обичате лимони, моля направете оригинала. Това е засега!

Да Ви е сладко! Bon appetite!

Вашият коментар