Коледното тирамису на Джейми Оливер or Christmas Tiramisu – Jamie Oliver

На Коледа всички ние обичаме да похапваме вкусни и специални неща, тази година нямам нагласа да прекарам часове в кухнята. Точно, затова ще ви представя рецепта за едно лесно, вкусно тирамису, вдъхновено от коледното тирамису на страхотния готвач Джейми Оливър, ще ви го представя в моя вариант. Освен шоколада, коледния вкус идва от мандариновата кора, както и от ликьор Бейлис.

Коледа е! Поглезете се, защото го заслужавате.

Това коледно тирамису е перфектен повод да се съберете с чаша кафе, шоколад или чай около елхата, ей така просто на сладки приказки. И най-хубавото е, че не е нужно да сте майстор сладкар, за да изумите приятелите и близките си.

Необходими продукти:

  • 200 мл.  течна сметана
  • 100 гр. черен шоколад
  • 200 гр. бишкоти
  • 150 мл. горчиво кафе
  • 50 мл. Бейлис , оригинала на Джейми е с VIN SANTO
  • 250 гр. Маскарпоне
  • 500 гр. Рикота
  • 3 с.л. пчелен мед
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • кората на една мандарина
  • сол за подсилване на вкуса

Начин на приготовление:

  1. Наредете бишкотите в тавичка. Полейте ги с подсладеното кафе и Бейлис         (или Винсанто) .img_0084
  2. Загрейте сметаната, но да не завира
  3. Добавете 100 грама от шоколада и разбъркайте, за да се разтопи. прибавете сол за подсилване на вкуса на шоколада.
  4. Изсипете върху бишкотите и намажете навсякъде добре. Отгоре настържете от кората на мандарината.
  5. Изсипете маскарпонето и рикотата в купа
  6. Добавете трите супени лъжици мед , ванилията и разбъркайте. Може да разбъркате на ръка или с миксер.img_0088
  7. Сложете  крема от Маскарпоне с мед и го загладете добре
  8. Отгоре настържете останалия шоколад. Може да го нарежете, може да добавите и още шоколад. За по шармантен вид може да настържете още кора от мандарина.  Хубаво е да не посягате към него поне 10 часа и да си поседи в хладилника. img_0089

Е, това е…………….бъдете здрави и много щастливи през новата 2020 година!

img_0096

Да ви е сладко! Bon appetit!

Вашият коментар