На Коледа всички ние обичаме да похапваме вкусни и специални неща, тази година нямам нагласа да прекарам часове в кухнята. Точно, затова ще ви представя рецепта за едно лесно, вкусно тирамису, вдъхновено от коледното тирамису на страхотния готвач Джейми Оливър, ще ви го представя в моя вариант. Освен шоколада, коледния вкус идва от мандариновата кора, както и от ликьор Бейлис.
Коледа е! Поглезете се, защото го заслужавате.
Това коледно тирамису е перфектен повод да се съберете с чаша кафе, шоколад или чай около елхата, ей така просто на сладки приказки. И най-хубавото е, че не е нужно да сте майстор сладкар, за да изумите приятелите и близките си.
Необходими продукти:
- 200 мл. течна сметана
- 100 гр. черен шоколад
- 200 гр. бишкоти
- 150 мл. горчиво кафе
- 50 мл. Бейлис , оригинала на Джейми е с VIN SANTO
- 250 гр. Маскарпоне
- 500 гр. Рикота
- 3 с.л. пчелен мед
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- кората на една мандарина
- сол за подсилване на вкуса
Начин на приготовление:
- Наредете бишкотите в тавичка. Полейте ги с подсладеното кафе и Бейлис (или Винсанто) .
- Загрейте сметаната, но да не завира
- Добавете 100 грама от шоколада и разбъркайте, за да се разтопи. прибавете сол за подсилване на вкуса на шоколада.
- Изсипете върху бишкотите и намажете навсякъде добре. Отгоре настържете от кората на мандарината.
- Изсипете маскарпонето и рикотата в купа
- Добавете трите супени лъжици мед , ванилията и разбъркайте. Може да разбъркате на ръка или с миксер.
- Сложете крема от Маскарпоне с мед и го загладете добре
- Отгоре настържете останалия шоколад. Може да го нарежете, може да добавите и още шоколад. За по шармантен вид може да настържете още кора от мандарина. Хубаво е да не посягате към него поне 10 часа и да си поседи в хладилника.
Е, това е…………….бъдете здрави и много щастливи през новата 2020 година!
Да ви е сладко! Bon appetit!